Vaša prva profesionalna masaža, šta sve trebate da znate

07 Apr | Masaža | Marko Ćurčić

masaza1

Ovo su najčešća pitanja koja dobijamo od klijenata u vezi masaže, pa sam rešila da napišem mali priručnik na temu:”Sve ono što ste hteli da znate o masaži, ali niste imali koga da pitate :)”

 

1. Šta možete očekivati pri prvom odlasku na masažu?

Najpre će vas dočekati stručno i ljubazno osoblje koje će se individualno posvetiti Vama. Pri prvom dolasku, a i pri kasnijim posetama ukoliko je došlo do promene zdravstvenog statusa, obično se popunjava upitnik koji obuhvata generalije i osnovne podatke o Vašem medicinskom stanju. Prosečno trajanje masaže celog tela je oko 60min( mada postoje i masaže od 90min i više),  dok pacijalne masaže traju od pola sata do sat vremena.

2. Kako se pripremiti za odlazak na masažu?

Najbolje je obući nešto što je jednostavno skinuti i u čemu ćete se osećati prijatno nakon masaže. Pre masaže fizioterapeut će vam reći koji deo tela morate osloboditi odeće, a zavisno od vrste masaže za koju ste se odlučili. Ni u jednom trenutku nemojte trpeti neugodnost (bilo koje vrste) ili bol jer od toga zavisi efekat masaže. Osim kvalifikacije terapeuta, važan je i način komunikacije koji ostvarujete, kao i osećaj poverenja jer ipak je vaše zdravlje u “terapeutskim rukama”.

3. Koju masažu odabrati?

Odabir masaže zavisi od vaših očekivanja i stanja organizma. U zavisnosti da li želite da postignete relaksaciju, povećanje pokretljivosti ili smanjenje bolova, konsultovaćete se sa Vašim fizioterapeutom i izabrati neku od širokog asortimana masaža koje nudimo.

4. Da li je masaža bolna?

Masaža ni u jednom trenutku procesa ne sme boleti (masaža vezivnih tkiva je izuzetak). Naravno da se mali osećaj boli može javiti ukoliko je mišić jako napet, ali svakako ta bol treba biti minimalna, a Vaš terapeut će znati kako najbolje individualno prilagodi pritisak Vama. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekat- dolazi do grčenja tretiranog mišića kao i mišića koji ga okružuju, a ponekad se i čitavo telo zbog bola grči, pa rezultat istog može doprineti pogoršanju stanja. Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sledeći dan osećate bolove u mišićima najverovatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vreme nije koristio nakon povećane stimulacije reaguje upalom što je sasvim normalna pojava koja nestaje nakon 48- 72 sata.

5. Da li je dobro ići u saunu pre ili posle masaže?

Tretman u sauna je moguće kombinovati sa masažom i najbolje je otići prvo u saunu, pa na masažu jer se na taj način postiže dvostruko veći efekat. Sauna ima tonizirajući uticaj: ublažava umor, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, ubrzava cirkulaciju i izbacivanje toksina iz organizma, deluje stimulativno na psihu i poboljšava raspoloženje tako da će naknadna masaža samo povećati nabrojane efekte.

6. Kod kojih stanja se NE primenjuje masaža?

Masaža je kontraindikovana u slučajevima kada bi mogla pogoršati stanje organizma, uzrokovati neželjenu destrukciju tkiva ili širenje bolesti. Malignitet, tromboza, aterosklerotski plakovi ili infekcija tkiva mogu se proširiti masažom.
Apsolutne kontraindikacije za masažu uključuju:
duboku vensku trombozu, akutne infekcije, krvarenje i sveže, otvorene rane.
Relativne kontraindikacije uključuju:
nedovoljno zaraslo tkivo, osetljivu kožu, kalcificirana meka tkiva, transplante kože, atrofičnu kožu, upaljeno tkivo, malignitet, upalne mišićne bolesti.

7. Koliko često je potrebno da idem na masažu?

Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja na koje Vam nažalost možemo dati samo nepotpun odgovor. Učestalost dolazaka zavisi od stanja organizma. Vaš fizioterapeut će nakon masaže i razgovora sa Vama najbolje proceniti i preporučiti Vam optimalno vreme i učestalost dolazaka.

Ukoliko imate još nekih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju. O efektima masaže možete čitati ovde:

Masažom protiv stresa

Masaža, uticaj na organizam

Komentari

komentara