Efekti finske saune

19 Sep | Sauna | Jovana Ćurčić

benefiti finske saune-physio spa

Finska sauna se koristi širom sveta za uživanje, opuštanje i poboljšanja zdravstvenog stanja. Ona je suva sauna sa temperaturom od 90C˚ i niskom vlažnošću vazduha od 10 do 15%. Boravak u sauni uticaće da se osećate zdravije i lakše. Dobrobiti za korisnika saune su višestruki, a efekat koji se postiže je fizički i psihički.

Prilikom boravka u sauni, toplota pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do velike količine znojenja. Znojenje omogućava telu da se oslobodi štetnih materija i poboljšava cirkulaciju krvi. Preznojavanje tela do kojeg dolazi u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, opušta telo od napetosti i organizam od stresa. Posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).

Visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne telesne supstance koja nas oslobađa bola. Mišići se opuštaju, smanjuje se napetost i upala, ublažavaju se neugodni reumatski bolovi u kostima, artritis, artroza. Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.

Sauna jača i kardiovaskularni sistem. Snižava krvni pritisak i poboljšava elastičnost krvnih sudova, jer se u kratkim vremenskim intervalima šire i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene. Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma.

Sauna se ne savetuje osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i sa težim kožnim oboljenjima. Svako ko ima dilemu da li sme da koristi saunu, potrebno je da se posavetuje sa lekarom.

Komentari

komentara