Šta je cervikobrahijalgija?

Cervikobrahijalni sindrom je skup simptoma koji se manifestuje kao širenje bola od vrata prema ramenu i rukama. Ovaj sindrom može biti posledica različitih stanja i problema uključujući povrede, degenerativne promene ili kompresiju nerva.

Zone bola kod cervikobrahijalgije

Koji su simptomi cervikobrahijalgije?

Simptomi cervikobrahijalgije mogu varirati od osobe do osobe kao i u intenzitetu, a najčešće se pokazuju u vidu:

  1. Bola u vratu – konstantan ili privremen koji se može širiti ka ramenima i rukama
  2. Trnci i ukočenost – Osećaj trnjenja i ukočenosti u rukama i prstima
  3. Slabost mišića – Slabost u mišićima ramena i ruku i ispadanje stvari iz ruku
  4. Ograničen obim pokreta – Nemogućnost izvođenja pokreta u punoj fiziološkoj amplitudi

Kako se dijagnostikuje cervikobrahijalgija?

Kako bi postavili definitivnu dijagnozu potrebno je pre svega posetiti lekara koji će uzeti detaljnu anamnezu i može Vam preporučiti sledeće metode:

  1. RTG – rendgenski snimak da se isključe koštane i degenerativne promene
  2. MRI (mag. rezonanca) – da bi se prikazali detalji mekih tkiva i nervnih korena
  3. EMNG – da bi se procenila funkcija i provodljivost nerava i mišića

Kako se tretira cervikobrahijalgija?

Kao i druge kliničke slike, cervikobrahijalgija se može tretirati konzervativno (fizikalna terapija i druge manuelne tehnike) i hiruški odnosno operacijom. Primarni cilj konzervativnog lečenja jeste da pacijentu opusti mišiće i time većim delom otkloni bol kao i da pacijenta u kratkom vremenskom periodu dovede do stanja gde će biti sposoban da bez bola radi vežbe pomoću kojih će održavati svoje fizičko blagostanje. Tehnike koje mi u Fizio Spa koristimo u tretiranju ovog problema su dry needling (brzo i efikasno opuštanje mišića), cupping terapija za smanjenje upale, kiropraktika (manipulacije za oslobađanje zglobnog prostora uz prethodnu procenu), kao tehnike mobilizacije nerava i mekog tkiva, terapeutska masaža za dodatno opuštanje i na kraju ćete dobiti program vežbi kojima ćete sprečiti buduće epizode bola.

dry needling treatment in Physio Spa

Šta treba raditi nakon fizikalne terapije kod cervikobrahijalgije?

Vežbe, vežbe, vežbe! Fizička aktivnost je dokazano jedna od najboljih prevencija i smanjenje rizika od povreda kod dijagnoza kao što je cervikobrahijalgija. Kad kažemo vežbe ne mislimo na jak i težak trening ukoliko to nije bio deo vašeg lifestyle-a već na proste kineziterapijske vežbice prilikom kojih ćete aktivirati i istezati mišiće vrata i ramena. Naravno, u početku morate vežbati uz nadzor fizioterapeuta kako bi naučili da vežbe izvodite pravilno i bez kompenzacije sa susednim zglobovima.

Da li će mi se vratiti bol?

Vraćanje bola kod cervikobrahijalgije nije nikada u potpunosti isključeno ali je jako bitno napomenuti da iako se bol vrati sigurno neće biti u čestim vremenskim intervalima kao pre prve rehabilitacije i daće ta bol biti u značajno manjem intenzitetu. Ukoliko se bol vrati, prolazi se kroz seriju manuelnih testova mišića radi ponovne procene stanja i kreće se u rehabilitaciju iz početka koja je značajno lakša i kraća od prve.

Cervikobrahijalgija može značajno uticati na kvalitet života zbog bola i ograničene pokretljivosti. Pravovremena dijagnoza i odgovarajući tretman su ključni u ublažavanju simptoma i prevenciju od daljih komplikacija, zato Vas savetujemo da ukoliko imate ove simptome ili poznajete nekoga ko pati od cervikobrahijalgije budite odgovorni prema sebi i obratite se stručnjaku po Vašem izboru.

Nadamo se da će Vam ovaj tekst pomoći da bolje shvatite cervikobrahijalgiju i opcije za njen tretman. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja na ovu temu i naše procedure slobodno na kontaktirajte putem mobilnog telefona +38163466414 ili putem društvenih mreža.

#fizioterapeut #cervikobrahijalgija #cervivobrachialgia #boluvratu #fiziospa #masaza #zrenjanin #dryneedling