Masaža, uticaj na organizam

07 Apr | Masaža | Marko Ćurčić

Masaža je prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. U osnovi svake masaže je dodir-pokret. Upravo je dodir taj koji ima pravo pozitivno terapijsko dejstvo. Naučna istraživanja su dokazala da masaža pored fizičkih benfita ima uticaj i na emocije.

S obzirom da broj dokazanih terapijskih efekata svakim novim istraživanjem u ovoj oblasti raste, može se zaključiti da je masaža neophodna svakom savremenom čoveku, posebno onima koji žive brzim tempom života. Masaža ne može da izleči bolesti, ali može da pospeši opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka, a sve više eskperimenta upućuju na to da je upravo terapijski dodir zaslužan za mobilisanje odbrambenih snaga organizma.

Masaža vulkanskim kamenjem Zrenjanin

Kako masaža deluje na fiziološke sisteme čoveka?

Već smo pisali o masaži kao ultimativnom sredstvu za borbi protiv efekata koje stres ostavlja na organizam.  U ovom tekst ću vam detaljnije pisati o efektima masaže na sisteme organa u organizmu.

Mišićni sistem

ima najveću korist od masaže. Mišići zadržavaju ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Masažni pokreti opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, umanjujući grč i tenziju mišića. Fibrozna tkiva, adhezije i staro ožiljno tkivo se mogu razbiti i očistiti od naslaga nečistoća. Kontrahovanjem mišića se eliminišu toksični produkti. Takodje postoje specifične tehnike masaže koje facilitiraju kontrakcije mišića i doprinose njihovom toniziranju. Zamor i napetost mišića prouzrokovani prekomernom aktivnošću izazivaju nagomilavanje štetnih produkata mišićnog metabolizma i upravo kod takvih stanja masaža najviše pomaže.

Skeletni sistem

se masažom jača. Uticaj masaže na kosti je indirektan. Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se ti mišići pripajaju, doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ukočenost zglobova i bolovi koji su rezultat stanja kao što je artritis bivaju ublaženi, a kretanje olakšano korišćenjem specifičnih tehnika masaže i mobilizacije zglobova.

Cirkulatorni sistem

je u grupi onih koji najviše profitira od masaže. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, pružajući na taj način olakšanje kod loše cirkulacije i lakših kardioloških problema. Rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i umereno visok krvni pritisak.

Limfni sistem

biva podstaknut, a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže, velikom brzinom se eliminišu otpadne i otrovne supstance akumulirane u našem telu izloženom stalnom stresu. Pošto pretrpimo povredu, često je prisutan poveći otok koji je potrebno disperzovati u limfnu cirkulaciju. Masažom je moguće isprazniti limfne sudove, čime se stvara prostor za disperziju otoka. Ukoliko se tečnost iz otoka ne pokrene, može postati polučvrsta, čime prestaje mogućnost njenog prelaska u limfne sudove. U tom slučaju, ona prijanja uz okolna tkiva (mišiće, kosti, tetive, ligamente) i formira tvorevine poznate pod nazivom „adhezije”. Ukoliko se adhezije formiraju u zglobu, dolazi do trajnog ograničenja pokreta.

Respiratorni sistem

reaguje na povećanu aktivnost u plućima podstaknutu masažom. U toku tretmana, disanje se usporava i produbljuje. Ako je potrebno, sluz i bronhijalni sekreti se mogu podstaći da izađu iz pluća pomoću perkusivnih pokreta u predelu leđa i pluća.

Digestivni sistem

takodje ima koristi od masaže jer ona podstiče peristaltičku aktivnost (talasasta pomeranja) u debelom crevu, pospešujući eliminaciju fekalnih materija i boreći se protiv konstipacije (zatvora). Masaža jača mišićave zidove creva i abdomena i stimuliše izlučivanje digestivnih sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva. Pored toga što potpomaže varenje i eliminisanje hrane, masaža poboljšava apsorbovanje svarenih namirnica.

Masaža je korisna u pogledu aktivnosti kože i njene ishrane. Stimulišu se znojne i lojne žlezde, čime se poboljšava njihova funkcija i obezbeđuje eliminacija otpadnih produkata. Uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pore se podstiču da ostanu otvorene, čime se omogućava poboljšana respiracija kože, kao i njena gipkost i elastičnost. Uveliko se poboljšavaju stanje, i struktura i zategnutost kože. Posle tretmana, ona postaje zdrava i blistava.

Genito-urinarni sistem

se može podstaći na rad masažom abdomena i leđa, što podstiče aktivnost bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija i umanjuje zadržavanje tečnosti.

Funkcija reproduktivnog sistema se takođe može poboljšati masažom leđa i abdomena. To pomože ublažavanju menstrualnih problema kao što su bolne i/ili neredovne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) i simptomi menopauze.

Najvažniji efekat masaže je svakako na nervni sistem, pošto je mozak vrhovni komandant. Ovo sam već vrlo detaljno opisao u jednom od tesktova sa naučnom osnovom masaže koji možete pročitati ovde.

Masaža glave i lica

Sve gore navedeno je jako dobar argument da probate masažu sledeći put kada osetite da vam je potreban jedan reset na normalu, kao i poboljšanje vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Dok ležite na stolu za masažu, slušajući relaksirajuću  muziku i upijajući atmosferu smirenosti i aromaterapijskih ulja oko vas, osetićete kako mišićna napetost nestaje svakim pokretom ruke terapeuta i kako vaše telo tone u sve dublju relaksaciju daleko od briga svadodnevnice. Po završetku masaže osetićete se oseveženo, bistrijeg uma i opušteni, spremni da se ponovo uhvatite u koštac sa svetom. Fizioterapeuti u Physio Spa koriste masažu takođe kao sredstvo lečenja mnogih drugih psiho-fizičkih simptoma, a ne samo kao ultimativno sredstvo za borbu protiv stresa. Da li ste spremni da iskusite šta profesionalna masaža može učiniti za vaše zdravlje?

Svoj termin za masažu zakažite online klikom na ovaj link, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Vidimo se na masaži 🙂

Komentari

komentara