1. IT traka (spoljna strana butine):

    Napetost u ovoj strukturi može dovesti do problema u kukovima i kolenima. Naročito ljudi koji trče na duge staze trebaju da vode računa o elastičnosti ilio-tibijalnog trakta. Postavite roler ispod spoljne strane butine donje noge dok ste rukama oslonjeni na pod. Za jači pritisak postavite nogu preko noge, dok za manji pritisak gornju nogu postavite na pod. Počnite od kolena i rolajte se prema kuku. Ovaj deo tela može da bude osetljiviji zato rolajte pažljivo i polako i ne zaboravite da se zadržite na bolnim mestima dok se mišić ne opusti.

Samomasaža IT trake

  1. Adduktori (primicači):

    Ukoliko imate bol u kolenima, kukovima, pa čak i člancima, ako vam se kolena krive ka spolja dok trčite, šetate, ili radite čučanj vaši glutealni mišići nisu aktivni, dok su vam primicači (preponski mišići) verovatno napeti i skraćeni. Jačanje glutealnih mišića je jako važno za ispravku ovog problema, ali i rolanje primicača je isto toliko važno. Da bi aktiviratli slabe mišiće najpre morate opustiti napete mišiće. Ukoliko ne radite obe stvari rizikujete povredu usled preopterećenja i disbalansa mišićnih grupa. Lezite licem na dole i izbacite savijeno koleno sa strane pod 90 stepeni sa rolerom ispod kolena. Oslanjajući se na podlaktice valjajte nogu preko rolera do prepona. Opet ne zaboravite da se zaustavite na mestima napotosti i bola.

Aduktori

  1. Tensor fasciae late (TFL) i kukovi:

    Za ovu regiju najbolji rezultat ćete postići korišćenjem loptice, mada možete koristiti i roler. Što je loptica manja i tvrđa moći ćete da prodrete dublje u tkivo, a sa obzirom da ova regija nosi dosta tenzije to je više nego potrebno. Od izuzetne je važnosti da konstantno rolate kukove pošto su oni veći deo dana u flektiranom položaju ukoliko imate sedeći posao. Kruti kukovi mogu dovesti do bola u donjim leđima, kolenima, pa čak i prednjeg naginjanja karlice što može prouzrokovati probleme sa zadnjom ložom. Postavite lopticu na spoljnu stranu kukova malo ispred mesnatog dela guznih mišića. Rolajte lopticu u krug naravno obraćajući pažnju na osetljive tačke na koje kada naletite zadržite se tako što ćete odići stopalo noge na kojoj se radi od podloge. Takođe možete raditi i sa zadnje strane kuka ukoliko osećate da postoji potreba za tim. Lopticu čak možete postaviti i na donji stomak ako želite da ciljate fleksore kuka.

Samomasaža spoljne strane kukaSamomasaža spoljne strane kuka

Pages: 1 2 3 4 5 6