1. Glutealni mišići:

    Mišići zadnjice su kompleksna grupa mišića, sa još kompleksnijom funkcijom. Ukoliko dosta sedite u toku dana velika je šansa da je vaš piriformis napet i skraćen. Napet piriformni mišić često ume da imitira ishijadične bolove koji se mogu izbeći jednostavnom tehnikom rolanja. Takođe redovno rolanje glutealne regije će sprečiti mišićni disbalans koji je vrlo čest u ovom regionu i samim tim prevenirati bolove i povrede ove regije usled preupotrebe. Isto kao i sa rolanjem kukova, za ovu regiju je najbolje koristiti lopticu, po mogućnosti što manju i tvrđu (teniska, ili bejzbol loptica) ne bi li uspeli dubokim pritiskom da se rešimo nagomilane tenzije. Postavite lopticu ispod zadnjice i rolajte je duž glutealnih mišića u potrazi za osetljivim tačkama. Kada ih nađete savijte gornje koleno ka grudima dok se donja noga ispruža. Savijanjem kolana gornje noge, ili odizanjem donjeg stopala od podloge kontrolisaćete snagu pritiska loptice.                           

Samomasaža glutealnih mišića

  1. Peronealni mišići:

    Često se fokusiramo na gornji deo noge ukoliko postoji bol u kolenu, mada skraćeni peroneusi i te kako mogu tome doprineti. Ukoliko bol postoji sa spoljne strane kolena i članka definitvno uzrok treba tražiti u spoljnoj grupi mišića potkolenice. Za rolanje peronealnih mišića najbolje je koristiti lopticu koja se postavlja ispod spoljne strane potkolenice donje noge. Ukoliko želite jači pritisak pritisnite rukom potkolenicu i rolajte duž uzdužne osovine potkolenice sa spoljne strane. Da bi obradili celu regiju iz svih uglova nekada ćete morati rolati dijagonalno ka prednjoj strani potkolenice i ka listu od članka ka kolenu i na dole.

Samomasaža spoljne strane podkolenice

  1. Listovi:

    Ako često nositi visoke štikle, ili se bavite trčanjem i biciklizmom MORATE da rolate svoje mišiće lista! Skraćeni i napeti mišići lista mogu da pogoršaju simptome plantarnog fascitisa, kao i da prouzrokuju probleme sa Ahilovom tetivom i bol u leđima. Započnite rolanje listova od pete postavljanjem rolera ispod mišića. Za dodatni pritisak prebacite nogu preko noge i lagano valjajte sa leve na desne stranu i zatim pomerite roler na gore. Lagano pomerajte roler na gore dok ne stignete do kolena zaustavljajući se na svakoj osetljivoj tačci. Ukoliko naletite na neku baš jako napetu tačku kružite stopalom 10-ak krugova, pastisnite i opustite mišić lista 5 puta pre nego što nastavite dalje. Ovo će vam pomoći da relaksirate mišić i da aplikujete još jači pritisak.

Samomasaža listova

Pages: 1 2 3 4 5 6