Tajlandska masaža u Zrenjaninu

11 Nov | Masaža | Marko Ćurčić

Tajlandska masaža je relativno nova procedura u modernim wellness centrima širom sveta, ali ona predstavlja drevnu veštinu lečenja za koju se veruje da je razvijena pre 2500 godina na Tajlandu od strane budsitičkih monaha. Ona koristi pasivna istezanja i pritisak na energetske linije tela sa ciljem da poveća fleksibilnost, smanji mišićni bol, tenziju u zglobovima i izbalansira protok životne energije kroz telo. Tajlandska masaža se obično radi ritmičkim pokretima kompresije palca, šake, lakta, a ponekada i stopalima na mišićno tkivo. Često se naziva i Thai Yoga masaža jer kombinuje Ayurvedske principe indijske medicine, akupresurne azijske tehnike (Shiatsu, Tui Na) i asistiranih Yoga istezanja.

Tajlandska masaža, kako to izgleda u praksi?

Tajlandska masaža se obično radi na strunjači, ili na specijalnim krevetima za masažu koji su niski i dosta široki. Zanimljiva činjenica vezana za Thai masažu je da ne podrazumeva upotrebu ulja i da se radi preko odeće tako da ukoliko planirate da iskusite ovu masažu preporučuje se da obučete komotnu odeću, koja ne ograničava pokretljivost,  ili odeću pogodnu za joga istezanja. Terapeut je takodje na strunjači i između pritiskanja postavljaće vaše telo i razne pozicije istezanja koje ne zahtevaju vaše aktivno učešće, čak se od vas zahteva potpuna relaksacija. Upravo zato ovu masažu nazivaju “jogom za lenje”. Tajlandska masaža u isto vreme može da bude relaksirajuća i da vas “pozitivno naelektriše” tako da je odličan izbor ukoliko treba da budete aktivni posle vaše masaže.

tajlandska masaza 4 tajlandska masaza 5

U toku sesije tajlandske masaže koja obično traje 90 minuta, ili duže, terapeut će vas provesti kroz seriju raznih položaja (ležeći na ledjima, na bokovima, na stomaku, pa čak i sedeći) koristeći ritmičke pritiske, rolanje ekstremiteta, lagano ljuljanje i asistirano istezanje da bi izbalansirao protok životne energije (Sen) u celom telu.

Kome se preporučuje Tajlandska masaža?

Pošto se Thai masaža radi dok ste potpuno odeveni svakako je izbor za ljude koji imaju problem da se oslobode odeće. Takođe prilikom masaže se ne koriste ulja i kreme tako da je maksimalno smanjena mogućnost alergijskih reakcija i definitvno bi trebala biti izbor ljudima sa previše osetljivom kožom. Moje lično mišljenje je da nije najbolji izbor za ljude koji prvi put u živote žele da probaju masažu pošto je samo iskustvo Tajlandske masaže totalno drugačije od svega što ste videli, ili čuli o masaži. Morate imati prilično poverenje u vašeg terapeuta pre nego što se prepustitte Tajlandskoj masaži pošto su pokreti vrlo specifični i dešavaju se situacije kada terapeut kleči na vašim leđima, ili vas čak gazi stopalima.

tajlandska masaza 3 tajlandska masaza 2

Za mene lično, Thai masaža je najbolja masaža! Pored toga što svoje korene ima u spiritualnoj tradiciji, njena svrha je da facilitira “ozdravljenje” osobe fizički, emocionalno i duhovno. Posle Tajlandske masaže moje telo je oporavljeno, rastegnuto (da, i terapeuti često drže svoje telo u prinudnom položaju nagnuti nad stolom za masažu, ili radeći program vežbi sa klijentima, tako da je i nama defitivno potrebna masaža da bi se revitalizovali), prosto živnem i spreman se da se uhvatim u koštac sa svim što mi dan donosi! Toliko mi se svideo koncept Tajlandske masaže da sam pre 4 godine spakovao kofere i otišao u Bangkok da učim Tajlandsku masažu u prvoj i najpoznatijoj školi te vrste u svetu situiranu u budističkom hramu Wat Po.

Medicinski paviljon u What Pho hramuwat-po-body-energy-lines

Retki su terapeuti u Srbiji koji su završili obuku Tajlandske masaže, tako da su i Srbi neobavešteni o ovoj fenomenalnoj veštini, ali mogu vam iz iskustva reći da ko god je probao ovu masažu uvek joj se rado vraća. 

Yoga za nemotivisane

Već sam spomenuo da u Tajlandskoj masaži terapeut pokreće i postavlje vaše telo u položaje koji su vrlo slični joga položajima. Razlika između Thai masaže i Yoge je što terapeut radi veći deo posla, dok je na vama da se opustite i uživate u benefitima dobrog istezanja. Povećana fleksibilnost, ubrzan dotok kiseonika do tkiva, ispravljanje posturalnih deformiteta, istezanje mišića, potpuna realksacija i revitalizacija životne energije su ono što možete očekivati kao rezultat odlaska na Thai masažu. Yoga zahteva vaše aktivno angažovanje, dok Tajlandska masaža ima vrlo slične efekte kroz pasivno učešće tako da Thai masažu slobodno možete nazvati “Yoga za nemotivisane”.

Već sam vam spomenuo da je Tajlandska masaža nastala kao mešavina više stilova masaže. Kako izgleda tretman Shiatsu masaže, koja je inače starija tehnika od Thai massage, pročitajte ovde

Toliko puno stvari bih mogao pisati na temu Tajlandske masaže, ali verujem da sam najosnovnije rekao. Da li ste spremni da proverite zašto je Thai masaža moja omiljena?

Svoj termin za Thai masažu zakažite online klikom ovde, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Vidimo se na masaži!

Komentari

komentara