Šta je kiropraktika?

Kiropraktika je sistem zdravstvene nege koji se fokusira na strukture kičme, ali i ostale zglobove i njen uticaj na celokupno zdravlje tela. Kiropraktičari veruju da pravilno poravnanje kičme može poboljšati funkciju nervnog sistema i pomoći telu da se samoizleči.

Kiropraktičari u svom radu koriste različite tehnike, uključujući ručne manipulacije (tzv. “prilagođavanje”), vežbe i savete o držanju tela. Ovom prilikom bih se osvrnuo na razbijanje mitova koje ljudi imaju o koripraktičarima i čime se oni bave.

Mitovi o kiropraktici:

  • Mit 1: Kiropraktika je opasna. Ovo je čest mit. U stvarnosti, kiropraktika je bezbedna i efikasna za mnoge ljude. Kiropraktičari prolaze kroz intezivnu obuku i stitistika kaže da su veće šanse da budete hospitalizivani od jednog brufena nego od kiropraktičarskih zahvata.
  • Mit 2: Kiropraktika je samo za lečenje bola u leđima. Kiropraktika može pomoći kod različitih problema, uključujući migrene, vrtoglavicu, sportske povrede i druge zdravstvene izazove.
  • Mit 3: Kiropraktika nije naučno dokazana. Iako postoje kontroverze, postoje i istraživanja koja podržavaju efikasnost kiropraktike za određene probleme.

Istina o kiropraktici:

  • Prilagođavanje kičme: Kiropraktičari koriste pokrete velike brzine i male amplitude kako bi poboljšali „poravnanje“ kičme i perfirenih zglobova i izazvali promene u načinu na koji nervni sistem, koji je inače izmedju ostalog zadužen za regulaciju posture, distribuira mišićni tonus . To može smanjiti pritisak na nervne strukture i poboljšati funkciju tela. Takođe često proizvodi zvuk pucanja, ali taj zvuk uopšte nije merilo uspešnosti tretmana.
  • Zvuk pucanja: Kada se čuje zvuk pucanja tokom zahvata, to je obično rezultat oslobađanja gasova iz zglobova. To ne znači da je nešto “puklo” ili da je izveden opasan manevar! Isti zvuk čujete prilikom pucanja prstima, koje realno svi radimo kada osetimo da nam je potrebno olakšanje u zglobovima prstiju. Zvuk koji se čuje ne znači da je zahvat bio uspešan, ili manje uspešan, ono što je bitno je da dođe do promene pokretljivosti u samom zglobu i olakšanog pokreta!

Kako kiropraktika može pomoći:

  • Smanjenje bola: Kiropraktika može smanjiti bol u leđima, vratu, glavobolje i drugim delovima tela.
  • Poboljšanje pokretljivosti: Pravilno poravnanje kičme može poboljšati pokretljivost zglobova.

U suštini, kiropraktika je holistički pristup zdravlju koji se fokusira poboljšanje funkcija celog tela. 

Kiropraktičarski tretman lumbalne kičme i sakroilijačnog zgloba.

Mit: Kiropraktičarski tretmani su opasni.

  • Činjenica: Ovo je besmislica. Naučni radovi su dokazali da je kiropraktika efikasna i sigurna u tretiranju tegoba vezanih za lokomotorni sistem. Tehnike rada se adekvatno prilagođavaju i apsolutno su sigurne. 

Mit: Jednom kad kreneš na kiropraktiku, postaješ zavistan.

  • Činjenica: Ovo nema veze sa zdravom pameću. Redovno vežbanje i održavanje su ključni za bilo koji segment tela, pa tako i za kičmu.

Mit: Doktori ne vole kiropraktičare.

  • Činjenica: Veliki broj doktora preporučuje odlazak kod kiropraktičara.

Kiropraktika podrazumeva ručno nameštanje i manipulaciju kičme, pršljenova, velikih i malih zglobova i mekih tkiva. Moderna kiropraktika danas spada u priznate medicinske postupke.

Kiropraktičarski tretman lumbalne kičme i sakroilijačnog zgloba.

Verujemo da imate još mnogo pitanja o kiropraktici i kako vam ona može pomoći da se krećete bez bola. Da bi dobili konkretniji odgovor u vezi vašeg stanja potrebno je uz adekvatan pregled uraditi i neke testove. Svoj termin možete zakazati pozivom na 06346414.