sauna

Finska sauna se koristi širom sveta za uživanje, opuštanje i poboljšanje zdravstvenog stanja. U suštini to je suva sauna sa temperaturom od oko 90C˚ i niskom vlažnošću vazduha od 10 – 15(%). Boravak u sauni uticaće da se osećate zdravije i lakše. Dobrobiti za korisnika saune su višestruki. Fizički za naš organizam ništa nije zdravije nego svakodnevno preznojavanje prilikom čega se tenzija u mišićima prosto topi. Psihički efekat se ogleda u potpunoj reklasaciji i regeneraciji životne energije.

Prilikom boravka u sauni, toplota pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do velike količine znojenja. Preznojavanje tela u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, opušta telo od napetosti i stresa. Takođe samo preznojavanje zahteva veliku količinu energije tako da jedno korišćenja saune sagoreva se oko 300 kalorija (otprilike 5 km laganog trčanja).

Visoke temperature podstiču lučenje endorfina (hormona sreće), prirodne telesne supstance koja nas oslobađa bola. Mišići se opuštaju, smanjuje se napetost i stres koji se svakodnevno nakuplja, ublažavaju se neugodni reumatski bolovi u kostima kod artritisa i artroza. Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu. Pored benefita toplote na telo, sauna nas odvodi na mirno mesto, bez distrakcija spoljašnjeg sveta.

Toptlota u sauni izaziva povećanje telesne temperature što izaziva širenje krvnih sudova i jača kardiovaskularni sistem. Takođe dolazi do snižavanja krvnog pritisaka i poboljšanja elastičnosti krvnih sudova, jer se oni u kratkim vremenskim intervalima šire i skupljaju, što predstavlja svojevrsnu gimnastiku za glatke mišiće u njihovim zidovima. Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma.

Sauna se NE SAVETUJE osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i težim kožnim oboljenjima. Ukoliko imate dilemu da li smete da koristite saunu, pre upotrebe potrebno je da se posavetujete sa lekarom.

Sauna
60 min. 700 din.