Sauna

Benefiti Saune

Finska sauna se koristi širom sveta za uživanje, opuštanje i poboljšanje zdravstvenog stanja. U suštini to je suva sauna sa temperaturom od oko 90C˚ i niskom vlažnošću vazduha od 10 – 15(%). Boravak u sauni uticaće da se osećate zdravije i lakše. Dobrobiti za korisnika saune su višestruki. Fizički za naš organizam ništa nije zdravije nego svakodnevno preznojavanje prilikom čega se tenzija u mišićima prosto topi. Psihički efekat se ogleda u potpunoj reklasaciji i regeneraciji životne energije.

Prilikom boravka u sauni, toplota pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do velike količine znojenja. Preznojavanje tela u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, opušta telo od napetosti i stresa. Takođe samo preznojavanje zahteva veliku količinu energije tako da jedno korišćenja saune sagoreva se oko 300 kalorija (otprilike 5 km laganog trčanja).

Visoke temperature podstiču lučenje endorfina (hormona sreće), prirodne telesne supstance koja nas oslobađa bola. Mišići se opuštaju, smanjuje se napetost i stres koji se svakodnevno nakuplja, ublažavaju se neugodni reumatski bolovi u kostima kod artritisa i artroza. Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu. Pored benefita toplote na telo, sauna nas odvodi na mirno mesto, bez distrakcija spoljašnjeg sveta.

Toptlota u sauni izaziva povećanje telesne temperature što izaziva širenje krvnih sudova i jača kardiovaskularni sistem. Takođe dolazi do snižavanja krvnog pritisaka i poboljšanja elastičnosti krvnih sudova, jer se oni u kratkim vremenskim intervalima šire i skupljaju, što predstavlja svojevrsnu gimnastiku za glatke mišiće u njihovim zidovima. Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma.

Sauna se NE SAVETUJE osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i težim kožnim oboljenjima. Ukoliko imate dilemu da li smete da koristite saunu, pre upotrebe potrebno je da se posavetujete sa lekarom.

Sauna

60min 900din

Prati nas

Kontakt

Otkazivanje, ili promena zakazanog termina - MOŽE!

Ukoliko je neophodno da otkažete svoj termin ili promenite vreme, molimo Vas uradite to 24h unapred.

Dajte nam bar jedan radni dan da se prilagodimo novonastaloj situacji. Dakle, ukoliko otkažete svoj zakazani termin 24h ranije, bićemo vam veoma zahvalni.