Masaža u trudnoći (prenatalna masaža)? Apsolutno DA!

26 Apr | Masaža | Marko Ćurčić

Ideja da napišem članak na temu “Masaža u trudnoći (Prenatalna masaža)”  mi je pala na pamet jer me često ljudi čudno pogledaju kada im kažem da mi dolazi trudnica na masažu. Obično nisu informisani kako masaža trudnica funkcioniše i koliko je korisna, o čemu mogu da posvedoče mnoge, sada već ostvarene majke iz Zrenjanina. Prvo bih želeo da se osvrnem na trudnoću kao stanje, obzirom da mnogi gledaju na to kao “bolest”. “Jedi za dvoje!”, “Ne smeš da vežbaš!” i “ Masaža nije dozvoljena!” su samo neke od zabluda koje prate naše društvo. Pošto sam fizioterapeut koga izuzetno intresuje ova tema ( imam jedno dete, a drugo je na putu dok pišem ovaj tekst), rešio sam da se uhvatim u koštac sa predrasudama na temu masaže trudnica.

Šta podrazumeva masaža u trudnoći?

Masaža u trudnoći je terapeutski rad koji je usmeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom da njeno telo prolazi kroz seriju promena. Oticanje zglobova u trudnoći prisutno je kod većine trudnica, a najčešće je uzrokovano smanjenom cirkulacijom i povećanim pritiskom na glavne krvne sudove materice. Masaža stimuliše tkivo i smanjuje nakupljanje tečnosti koje izaziva otoke. Pritisak materice povećava napetost u mišićima nogu posledičnim otokom u nogama koji pritiska okolne nerve i izaziva bol.

Pošto se beba razvija u maloj karlici, koja je inače težišna tačka tela, centar gravitacije se pomera ka napred što biomehanički gledano ima za posledicu povećanje tonusa ledjne i abdominalne muskulature. Takođe tokom trudnoće dolazi do povećane produkcije hormona koji opuštaju ligamente (naročito ligamente karlice), što znači da su neminovne promene u posturi tačnije vaša karlica se naginje ka napred. Na to dodajte i težinu vaše bebe i dobićete vrlo čest bol u donjim ledjima tokom trudnoće naročito u 2. i 3. trimestru.

Efekti masaže u trudnoći

Masaža u trudnoći može pomoći ženi da se oslobodi napetosti u mišićima, pa se ujedno i sprečava upala okolnih nerava koja uzrokuje bol u leđima i karlici (smanjuje bol u ledjima). Masaža deluje umirujuće, te smanjuje simptome mentalnog i fizičkog umora koji se neminovno prisutni u trudnoći zbog velikih promena koje se dešavaju u životu (naročito za žene koje se poradjaju prvi put). Posle masaže stopala, vaša stopala neće više biti otečena.

masaza trudnica

Kako se izvodi masaža u trudnoći?

Masaža se izvodi u posebnim položajima prilagođenim stanju, na leđima (više polusedeći u poodmakloj trudnoći zbog pritiska materice na donju šuplju vena, ona je zadužena za vraćanje krvi iz nogu ka srcu) na  i boku, ili čak sedeći. Najbitnije je da se trudnica oseća udobno i da joj masaža prija. Tretman se izvodi isključivo neutralnim, organskim uljima koja neguju kožu, a istovremeno ne škode majci ni bebi.

Potrebno je spomenuti jednu meru opreza. Direktan i stalan pritisak ne bi se smeo primenjivati na područje između članka na nozi i pete. Mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju ovo područje povezano s matericom i vaginom te se misli da jak pritisak na ovo područje može uzrokovati prevremeni porođaj. Generalno se ne proporučuje jak pritisak u toku masaže trudnica. Svakako je uvek preporučljivo nagovestiti svom terapeutu ukoliko vam je pritisak prejak.

Kada ne smem ići na masažu u trudnoći?

Ako je trudnoća visoko rizična, trudnica ima visok krvni pritisak ili preeklampsiju onda je nažalost masaža kontraindikovana (ne sme se ići na masažu!). Takođe bih hteo da naglasim da u prvom tromesečju, žene budu ostetljivije na mirise, prisutne su mučnine i povraćanje. Sa tim na umu masaža se ne preporučuje trudnicama u prvom trimestru, ali se masaža toplo preporučuje u drugom i trećem tromesečju.

Naravno kako i za svaku drugu masažu važe uopštene kontraindikacije:

 • alergija (obazrivo sa izborom ulja. Većina aromaterapijskih ulja se ne preporučuje u masaži trudnica)
 • krvni ugrušci, ili tromboza
 • srčani problemi
 • kožni problemi koji se mogu pogoršati masažom
 • jači vaginalni iscedak (voden ili krvav)
 •  dijabetes (mada nije apsolutna kontraindikacija)
 •  zarazna bolest
 • temperatura
 • povraćanje
 • preeklampsija (visoki krvni pritisak)
 • jutarnje mučnine
 • bolovi u stomaku
 • proliv

I još nešto, drage moje trudnice, nemojte ići kod nedovoljno kvalifikovanih osoba na masažu!!!

Ako se opredelite za masažu u toku trudnoće, što je svakako naša topla preporuka,  radite to kod stručnih osoba sa iskustvom! Pročitajte preporuku jednog od najčitanijih blogova kod nas na temu: https://www.bebac.com/tekst/masaza-u-trudnoci-da-ili-ne pa se vratite na prethodnu rečinicu i pročitajte je još jednom pre nego što zakažete svoju prenatalnu masažu!

Proverite naš cenovnik, a od skoro možete i svoj termin zakazati online klikom ovde.

Čekamo vas na staroj adresi u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1, takođe nas možete nazvati na 063466414 i rezervisati svoj termin.

Čekamo vas na masaži 😉

Komentari

komentara