Reakcija na masažu, šta sve treba znati

07 Feb | Masaža | Marko Ćurčić

reakcija na masažu

Efekti profesionalne masaže su višestruki , ali hajde da se u ovom tekstu osvrnemo na reakcije masaže u prvih 48 časova nakon tretmana koje se često dešavaju kod osoba koje se prvi put susretnu sa masažom. Ako ste prvi put na masaži ili je prošao dug period od poslednjeg tretmana u ovom tekstu ćete pronaći šta je zapravo prirodno da osetite i kako da se ponašate.

Kada da potražim profesionalanu masažu?

Ako imate bol u leđima, osećate zatezanje i ukočenost u mišićima, onda je velika verovatnoća da su Vaša leđa „zrela“ za profesionalnu masažu. Zašto se javlja bol u leđima i kako ga sprečiti? Fizioterapeut će uraditi pregled i proceniti koja vrsta masaže će Vašim leđima najviše odgovarati. Napet i bolan mišić je uglavnom skraćen i sadrži miogeloze (bolne čvoriće) koji su ustvari kapsulirane nakupine mlečne kiseline. Javljaju se pri dugotrajnoj aktivnosti u neodgovarajućim položajima kao i kod preopterećenju mišića. Sad kad smo ustanovili o čemu je reč, trebalo bi objasniti šta se dešava tokom masaže sa njima. U principu, tokom fizioterapeutskog tretmana u tim mišićima se radi na poboljšanju cirkulacije, kako bi se mišići što više prokrvili i kako bi se taj sadržaj razgradio što više. Ono što bi trebalo da znate jeste da tokom tretmana ne bi trebalo da osećate oštar i nepodnošljiv bol, jer ako više boli ne znači da je bolji tretman. Nasuprot, može doći do kontra efekta, povređivanja mekih tkiva i zato uvek budite iskreni prema svom fizioterapeutu.

thai-massage1

Kakvu rekaciju na prvu masažu mogu očekivati?

Ako su Vaša leđa u stanju predhodno opisanom, može se desiti da u toku 48 sati od tretmana osetite blagu upalu mišića. Ta upala je zapravo prirodna pojava, jer se dešava da mlečna kiselina koja je bila unutar Vaših mišiča „ispliva“ na površinu mišića, a nakon toga u krvotok. Osećaj se opisuje prostim primerom: Odete na trening posle dugog vremena,a sutradan Vas sve boli. Mlečna kiselina je pokrenuta, ali ako nastavite da trenirate to sve više neće događati. Tako je i sa masažom. Već nakon drugog tretmana, osećaćete razliku – tokom tretmana, a i nakon nje nećete imati bolne neprijatnosti. Ono što bih Vam posavetovao da uradite, jeste da pijete što više tečnosti kako bi se nuzprodukti mišićnog metabolizma što pre izbacili iz Vašeg tela.

thai-massage4

Kada treba da se zabrinem ukoliko osećam bol posle masaže?

I zato, ako Vam se desi da nakon prvog tretmana osetite blagu upalu, NE odustajte od masaže! To je prirodna reakcija tela, koja se nakon sledećeg puta neće ponoviti. Naravno, moram da naglasim da oštar bol nije opravdan i da se to dešava kod nestručno odrađenih masaža. Shodno tome, birajte kome ćete poveriti Vaše telo! Više o nama pročitajte na http://www.physiospa.rs/fizikalna-terapija/fizioterapeut-kada-kako-zasto/.

Svoj termin za besplatnu konsultaciju zakažite online klikom ovde, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1.

Komentari

komentara