Refleksologija – masaža stopala

26 Apr | Masaža | Marko Ćurčić

masaza stopala Fizio Spa

Koncept protiskanja tačaka na telu u terapijske svrhe nije ništa novo. Stari Kinezi su razvili tehniku akupresure pre više hiljada godina. To predstavlja temelj znanja o refleksnim zonama i tačkama kao i refleksinim vezama između pojedinih delova tela. Stari Kinezi, Japanci, Indijci i Egipćani masirali su stopala radi očuvanja dobrog zdravlja (preteča velnes koncpeta), ali i radi lečenja određenih bolesti.

Refleksna akcija ili refleks je nevoljni i trenutni pokret kao odgovor na stumulus. Ostvaruje se preko refleksnog luka, koji sadrži senzitivni nerv (receptor), centar u nervnom sistemu i motorni nerv (efektor). Shodno tome, na određenim delovima tela postoje tačke/zone koje su refleksološki, preko nervnog sistema, povezane sa određenim delom tela ili organom. Najbolje projekcije određenih delova tela ili organa se nalaze na šakama, ušnoj školjci i na stopalima.

Šta je refleksologija i kako mi može pomoći?

Refleksologija se najviše primenjuje na stopalima jer na njima se nalazi najviše nervnih završetaka, refleksne zone se lakše identifikuju, mnogo bolje reaguju na tretman, a i na kraju krajeva najviše prija kada vam neko dobro izmasira stopala.

Terapeut stimulacijom refleksnih tačaka može dijagnostifikovati različite poremećaje. Moguće je naći tačke na stopalu poput zrna peska što ukazuje na nakupljanje određenih soli u organizmu. Tokom tretmana može se osetiti bol i neprijatnost, što ukazuje na potencijalni poremećaj u radu određenih organa. Refleksologija najčešće detektuje problem na samom početku, mada u radu mogu se “javiti” i problemi iz prošlosti.

U zavisnosti od problema, refleksologija Vam može pomoći već nakon prvog tretmana. Koliko je tretmana refleksologije potrebno, zavisi od dužine trajanja bolesti ili poremećaja, opšteg zdravstvenog stanja osobe, kao i od životnog stila.

Kome se preporučuje refleksologija?

Dokazano je da refleksologija deluje višestruko povoljno na organizam. Kod različitih psihosomatskih poremećaja, uspešno otklanja psihičku i fizičku napetost, stimuliše mentalne funkcije, podstiče cirkulaciju krvi i limfe, reguliše hormonalnu aktivnost, uravnotežuje metabolizam, podstiče detoksikaciju organizma…

Ovim tretmanom ublažava se glavobolja, nesanica, depresija, kao i bolovi u ledjima. Pored brojnih povoljnih uticaja na organizam koju refleksologija ima, ne treba je raditi kod trudnica (prvi trimestar, kasnije uz oprez), osobama sa kamenjem u bubrezima, žučnoj kesi, kao i povišenom telesnom temperaturom.

Organizam u celosti je podeljen na 10 zona koje polaze od prstiju na nogama, idu do glave i završavaju se na prstima šake. Organi koji su smešteni u okviru jedne zone su međusobno povezani.

Zone therapy map
Mapa tela bazirana na Teoriji o Zonskoj terapiji.
Organi koji su smešteni u jednoj zoni su međusobno povezani

Kako se izvodi refleksologija?

Sam tretman refleksologije podrazumeva predhodnu pripremu stopala, kako bi refleksološke tačke postale prijemčivije za refleksološki tretman. Prijatan je, opuštajući i jako je bitno naglasiti da ne golica!

Počinje se sa blagim razmrdavanjem stopala, zglobova stopala, kao i sitnih koščica stopala. Sledi klasična masaža stopala u trajanju od oko 15 minuta, nakon koje je klijent opušteniji i spremniji za sam tretman. Nekada tretmanu refleksologije može prethoditi, opuštajuća kupka i piling stopala. Detaljno čišćenje kože stopala doprinosi tome da same tačke na stopalu budu spremnije za refleksologiju.

Sama refleksologija počinje od tačaka čiji organi imaju ulogu u detoksikaciji organizma, to su pre svega reflekološka tačka bubrega, mokraćne bešike, pluća i creva. Najvažnije tačke su svakako refleksološka tačka za kičmu, koja se nalazi sa unutrašnjoj ivici stopala. Njenom stimulacijom se deluje na kičmeni stub, a stimulacijom samo nekih njenih segmenata delujemo na određene delove kičmenog stuba: vratni deo, slabinski… Prsti predstavljaju zone nervnog sistema, odnosno mozga i čula. Gornji deo stopala odgovara grudnoj duplji, srednji deo abdomenu, dok peta sadrži refleksne tačke organa smeštenih u karlici. Na kraju tretmana uradi se ponovno kratka masaža stopala čime je refleksologija završena.

Reflexology foot chart
Refleksološka mapa stopala

Refleksologija pomaže u slučaju:

Svoj termin za refleksologiju zakažite online klikom ovde, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1.

Komentari

komentara