Šta su Čukljevi?

Čukljevi, medicinski poznati kao hallux valgus, predstavljaju deformitet zgloba palca na stopalu. Ovaj problem se manifestuje kao koštana izbočina na unutrašnjoj strani stopala, što često dovodi do bola i otežanog kretanja. Čukljevi su čest problem, posebno kod žena, i mogu značajno uticati na kvalitet života.

Koji su uzroci čukljeva?

Čukljevi nastaju usled kombinacije genetskih i spoljnih faktora. Nasledni faktor igra značajnu ulogu, ali i nošenje neudobne obuće, posebno uskih i visokih potpetica, može doprineti razvoju čukljeva. Ostali uzroci uključuju:

  1. Abnormalna struktura stopala: Spušten svod stopala (ravna stopala) ili neuobičajena forma zgloba.
  2. Artritis: Upalne bolesti zglobova mogu doprineti razvoju čukljeva.
  3. Povrede stopala: Traume ili povrede mogu promeni strukturu stopala

Koji su simptomi čukljeva?

Glavni simptomi čukljeva uključuju:

  1. Bol i osetljivost: Posebno oko zgloba palca
  2. Oticanje i crvenilo: Najviše na mestu izbočine
  3. Ograničena pokretljivost: Zglob palca gubi obim pokreta
  4. Žuljevi i kurje oči: Na mestima gde obuća vrši pritisak

Efikasne metode u lečenju Čukljeva:

Postoji nekoliko metoda za ublažavanje simptoma i korekciju čukljeva:

Vežbe za Stopala

Redovno izvođenje specifičnih vežbi može ojačati mišiće oko zgloba palca i poboljšati pokretljivost. Vežbe kao što su istezanje prstiju, rotacije zgloba i korišćenje malih lopti za masažu stopala mogu značajno doprineti.

Flossing Tehnika

Flossing tehnika, koja uključuje upotrebu elastičnih traka za razdvajanje prstiju i istezanje mišića stopala, može biti efikasan način za ublažavanje bola i smanjenje deformiteta.

flossing tehnika u korekciji čukljeva

Ortopedski Ulošci i Obuća

Korišćenje ortopedskih uložaka može pomoći u pravilnom rasporedu težine i smanjenju pritiska na zglob palca. Takođe, nošenje obuće koja pruža dovoljno prostora za prste je ključno.

Korektivne Ortoze

Nošenje noćnih ortoteza može pomoći u ispravljanju položaja palca tokom spavanja, što može smanjiti deformitet tokom vremena, ili smanjiti progresiju deformiteta.

Hiruški zahvati

U težim slučajevima, kada konzervativne metode ne pomažu, hirurška intervencija može biti neophodna. Operacija čukljeva se fokusira na ispravljanje zgloba i smanjenje bolnih simptoma. Nakon intervencije hirurg obično savetuje nošenje korektivne ortoze, kao i vežbe kojima ćete povratiti funkciju stopala.

korektivne vežbe za čukljeve

Fizio Spa protokol za neopreativnu korekciju čukljeva

Naš protokol podrazumeva kombinaciju flossing tehnike, korektivnih vežbi,, kao i korišćenje ortoze i kinesiotapinga u cilju postizanja trajne korekcije. Pripremili smo set vežbi, mobilizacija i korektivnih tehnika koje će stopala dovesti u optimalno stanje. Takođe smo uspeli da obezbedimo noćne ortoze visokog kvaliteta kao vrhunski dodatak u rehabilitaciji. Kinezitejping koristimo kao dnevni dodatak obzirom na elastičnost i adaptaciju trake na različite uslove, ona deluje tokom celog dana i možete neometano da obavljate dnevne aktivnosti.

Svoj termin za pregled i tretman za čukljeve možete zakazati pozivom na broj 063466414.