Da li razmišljate da krenete da se bavite nekim sportom, ali ne možete da se odlučite koji je najidealniji za Vas? Imate li višak kilograma, a treninge u teretani ne možete da uskladite sa svojim radnim vremenom? Bavite li se kancelarijskim poslom i osećate ukočenost nakon osmočasovnog radnog vremena? Ukoliko ste na neko od ovih pitanja dali pozitivan odgovor, rešenje je vrlo jednostavno – počnite da trčite. Možda zvuči kao već izlizana tema ili suviše jednostavno da bi bilo istinito, ali benefiti trčanja su preveliki da biste ih propustili. Ukoliko Vam ipak treba dodatni podstrek, navodimo Vam četiri razloga da krenete da trčite čim stignete do kraja ovog teksta i savete kako da iz trčanja izvučete maksimum.

1.Unapređuje zdravlje

Trčanje ima odraz na celokupni organizam. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava nivo HDL holesterola (dobar holesterol) i poboljšava funkciju pluća. Ima dejstvo i na imuni sistem time što ga jača i organizam čini otpornijim na bolesti. Smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i dalji razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Pritisak na kosti koji se stvara u toku trčanja, jača ih i odlaže efekte osteoporoze u poznijim godinama.

2.Sprečava nastanak najozloglašenijih bolesti

Iako ne leči rak, trčanje svakako smanjuje rizik od nastanka istog. To posebno važi za rak dojke. Trčanjem možete da „uteknete“ srčanom udaru, jer povoljno deluje na elastičnost arterija i jača snagu srčanog mišića. Čak i doktori preporučuju trčanje u početnim stadijumima dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i osteoporoze.

636050611876974802-1051117832_1200-woman-running-on-roadmain-youre-not-born-to-runthe-new-running-101images1

3.Topi nepoželjne kile

Trčanje je jedan od najefektivnijh načina da se rešite izolacije koja se nakupila oko struka preko praznika, ali i da održite željenu težinu kada je dostignete. Po broju sagorelih kalorija u minuti, trčanje se nalazi na drugom mestu, iza kros kantri skijanja. Ali jedna od najvećih pogodnosti trčanja jeste da se masti tope čak i kad prestanete da trčite. Što redovnije trčite to se i povećava broj potrošenih kalorija u periodu odmora.

4.Povećava samopouzdanje i popravlja raspoloženje

S obzirom da deluje na celo telo, u toku trčanja dolazi i do lučenja određenih hormona. Jedan od njih je serotonin ili hormon sreće. Kako mu samo ime kaže, ovaj hormon izaziva pozitivna osećanja, a zašto upravo sa njima ne biste započeli ili završili svoj dan. Osim toga, saznanje da ste ispunili zadatu kilometražu ili broj pretrčanih krugova podići će Vam i samopouzdanje, i ostatak obaveza ćete obavljati sigurnije.

Naš savet Vam je da čvrsto vežete pertle i trčite da biste bili zdraviji, a i srećniji. Imajte na umu da je uvek bolje sprečiti nego lečiti i pružite korak u nove horizonte! A savete u vezi opreme, podloga, zagrevanja možete naći u sledećem tekstu: Saveti za bezbedno trčanje