Efekti finske saune

19 Sep | Sauna | Marko Ćurčić

benefiti finske saune-physio spa

Finska sauna se koristi širom sveta za uživanje, opuštanje i poboljšanja zdravstvenog stanja. Ona je suva sauna sa temperaturom od 90C˚ i niskom vlažnošću vazduha od 10 do 15{f9e6f7c201c4c063e23e95a7b39f0184e80fda6d87cd5d3e656aeaa7ec329445}. Boravak u sauni uticaće da se osećate zdravije i lakše. Dobrobiti za korisnika saune su višestruki, a efekat koji se postiže je fizički i psihički.

Prilikom boravka u sauni, toplota pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do velike količine znojenja. Znojenje omogućava telu da se oslobodi štetnih materija i poboljšava cirkulaciju krvi. Preznojavanje tela do kojeg dolazi u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, opušta telo od napetosti i organizam od stresa. Posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).

Visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne telesne supstance koja nas oslobađa bola. Mišići se opuštaju, smanjuje se napetost i upala, ublažavaju se neugodni reumatski bolovi u kostima, artritis, artroza. Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.

Sauna jača i kardiovaskularni sistem. Snižava krvni pritisak i poboljšava elastičnost krvnih sudova, jer se u kratkim vremenskim intervalima šire i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene. Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma.

Sauna se ne savetuje osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i sa težim kožnim oboljenjima. Svako ko ima dilemu da li sme da koristi saunu, potrebno je da se posavetuje sa lekarom.

Sada kada znate koji su benefiti redovnog korišćenja saune pročitajte uputstvo za koršćenje saune.

Svoj termin za saunu možete zakazati pozovim na broj 063466414, dolaskom u hotel Vojvodinu Zrenjanin, nivo -1, ili online klikom na link

Komentari

komentara