Među mnoštvom različitih tehnika koje primenjujemo u Physio Spa, često svoje mesto nađe i kinesiotaping. To je tehnika lepljenja elastičnih traka na delove tela gde postoji problem u vidu povrede ili bola. Oslanjajući se na kineziologiju (nauka o pokretu) predstavlja fizioterapeutsku veštinu koja se bazira se na prirodnim sposobnostima tela da uz određen ispravan podsticaj aktivira mehanizme za izlečenje, ubrzava oporavak i smanjuje tegobe. Kinesiotaping tehniku je razvio Kenzo Kaze, stručnjak za kineziologiju i kiropraktiku iz Japana, sedamdesetih godina prošlog veka. Ova  klinički i naučno potvrđena tehnika koja je nastala sedamdesetih godina prošlog veka, danas predstavlja jednu od veoma popularnih metoda koje se koriste u oporavku,  naročito u vrhunskom sportu.

Efekti lepljenja kineziotejping traka:

– poboljšanje kontrakcije oslabljenih mišića

– smanjenje mišićnog zamora

– smanjenje spazma u mišiću i mogućnost povrede

– povećanje obima pokreta u zglobu

– smanjenje ili oslobađanje od bola

– poboljšanje krvne i limfne cirkulacije

– smanjenje upale mekog tkiva

– popravljanje odnosa zglobnih površina

– normalizuje mišićni tonus.

Kinesiotaping Zrenjanin
kinesio taping vector illustrations for your design

Postavljanje Kineziotejping traka

Trake su elastične i samolepljive i postavljaju se direktno na čistu i suvu kožu. Iz iskustva, ukoliko se radi o kosmatom delu tela, potrebno je prethodno odstraniti dlake.

Otkriveno je da tako zalepljene trake asistiraju mišićima i mekim tkivima spolja, a kako su mišići ne samo izvršioci pokreta već i kontrolori venske i limfne cirkulacije, trake direktno utiču na mikrocirkulaciju i potpomažu regeneraciju tkiva.

Kineziotejping nema ništa zajedničko sa postavljanjem elastičnog zavoja koji se primenjuje da bi u određenom stepenu ograničio pokret. Naprotiv, trake omogućavaju pokret i ne dovode do zastoja cirkulacije. Način na koji se traka postavlja zavisi od mesta gde se aplikuje, vrste tkiva zbog kog se aplikuje, da li je mišić zdrav ili nedovoljno funkcionalan, da li je problem akutan ili hroničan,  da li su prisutni bol i otok.

Trake ne sadrže nikakve aktivne supstance (lekove), ne iritiraju kožu i hipoalergijske su. Mogu se nabaviti u različitim bojama pa pored funkcionalnosti daju i dozu atraktivnosti.

Pre postavljanja kinesiotaping traka neophodno je da fizioterapeut uradi funkcionalni status i procenu stanja kako bi utvrdio najbolji način da se trake primene. Prilikom aplikacije koristi se manje ili veće istezanje same trake i to uz postavljanje segmenta u određeni položaj. Aplikuju se na tri načina, u formi slova „I“, slova „Y“ ili „X“. Nakon postavljanja traka stoji tri do šest dana i posle toga, ukoliko ima potrebe, lepi se druga. Važno je napomenuti da kvašenje ne smeta trakama.

Kinesiotejping traka aplikacija

Osnove aplikacije kineziotejping traka

 • Obavezno detaljno pregledajte pacijenta kako biste pronašli koji način aplikacije je adekvatan
 • Ne aplicirajte traku na kožu koja je oštećena od sunca, posekotina, opekotina i oderotina ili osipa
 • Koža pre aplikacije treba da bude čista, bez ulja i losiona
 • Ukoliko dlake smetaju prilikom aplikacije, njih treba ukloniti
 • Ukoliko je pacijent vežbao, obratite pažnju da na delu na koji stavljate traku da nema znoja
 • Pošto je kineziotejping traka aplikovana, aktivirajte lepak koji je osetljiv na toplotu tako što ćete trljati površinu trake gore dole
 • Sačekajte makar 1 sat posle aplikacije da biste vežbali
 • Nemojte da plivate ili da se tuširate 1 sat posle aplikacije
 • Da biste traku osušili posle vežbanja, plivanja ili tuširanje, nežno pređite preko nje
 • Prikladna je kod trudnica i majki koje doje prilikom smanjenja mišićno skeletnog bola bez medikamenata

Kontraindikacije i mere opreza su:

 • malignitet
 • infekcije, celulit
 • otvorene rane

Zbog svih svojih svojstava ova tehnika je izuzetno pogodna za primenu kod sportista, kao i u raznim akutnim i hroničnim stanjima koja su u vezi sa poremećajem cirkulacije, mekog tkiva, mišića i zglobova.

Kineziotejping traku možete kupiti u Physio Spa u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Svoj termin možete zakazati online klikom ovde, ili nas nazovite na 063466414.