Sportska masaža- otključajte svoj sportski potencijal

20 Apr | Masaža,Sportske teme | Marko Ćurčić

Davor Štefanek sa svojim fizioterapeutom Ćurčić Markom

Tokom višegodišnjeg rada i usavršavanja u oblasti masaže, Physio Spa tim se specijalizovao za sportske masaže. Koristimo ih u pripremi, oporavku i rehabilitaciji kako profesionalnih sportista tako i rekreativaca. Ceo tim je stručno osposobljen da pruži vrhunsku uslugu sportske masaže, predvođen Ćurčić Markom, bivšim fizioterapeutom Rvačke reprezentacije Srbije.

Od davnina se primenjuju razni vidovi kombinacije masaže i vežbe da bi se vrhunski sportisti što bolje pripremili za vrhunske rezultate. Zna se da su još i stari Grci i Rimljani uživali u benefitima takvih tretmana. U modernom dobu sportska masaža je zauzela obavezno i važno mesto u pripremi i oporavku sportista.

Sportska masaža podela

Sportska masaža ima tri osnovna oblika:

  • masaža pre napora,
  • posle napora
  • masaža za održavanje forme između dva treninga/takmičenja.
Sportska masaža Zrenjanin

Kombinacijom tehnika svake od ovih vrsta masaža značajno se utiče na učinak sportiste i na opšte stanje organizma prilikom fizičkih napora.

Sportska masaža pre fizičkog napora

se radi kako bi se sprečile ozbiljnije povrede i kako bi se organizam što bolje pripremio za predstojeće napore. Pomaže u zagrevanju mišića, poboljšanju elastičnosti mekog tkiva i na taj način ih čini fleksibilnim za optimalne atletske performanse. Pre napora je veoma bitno uraditi dobru pripremu tako da se masažom postiže bolji protok krvi kroz tkivo, bolje dopremanje hranljivih materija, što je jako bitno jer su i potrebe za njima povećane. Isto tako smanjuje se mišićna napetost i stvara se osećaj psihološke pripremljenosti.

Sportska masaža posle fizičkog napora

je izuzetno značajna jer se prilikom povećanog napora u mišićnom tkivu stvaraju mikrotraume koje same po sebi nisu opasne, ali vremenom mogu da se nagomilaju i izazovu teže probleme. Smanjuju se i posledice pojačanih fizioloških procesa koji se odvijaju u organizmu prilikom bavljenja sportom, kao što su nakupljanje mlečne kiseline i raznih drugih metabolita u mišićima. Na ovaj način se ubrzava oporavak sportiste, smanjuje se napetost tkiva, ubrzava eliminacije metabolita, smanjuje bol i povećava psihološko rasterećenje.

Sportska masaža za održavanje stanja

je jednako bitna, ako ne i najbitnija od svih sportskih masaža. Ona je deo nedeljne rutine i može se izvoditi jednom ili više puta nedeljno, u zavisnosti od toga u kojoj fazi trenažnog procesa se nalazi sportista. Ovde za zadatak imamo održavanje protoka krvi kroz tkivo između treninga ili takmičenja. Takođe, održava mišiće, tetive i fascije što opuštenijim, što značajno utiče na učinak sportiste na terenu ili borilištu. Naravno, sve ovo ima varijacije u zavisnosti od potreba sporta, tj. sportiste koji se bavi određenom aktivnošću. Tako da će fokus masaže biti koncentrisan na različite delove tela kod različitih sportova (trčanje, borilački sportovi, fudbal, odbojka, plivanje…)

Sportska masaža, dublji zahvat laktom

Efekti sportske masaže

Problemi koji se značajno mogu smanjiti redovnom masažom su bol i ukočenost mišića, prenapregnutost mišića, otok mekog tkiva, upala mišića, istegnuće mišića, upale tetiva. Kod nekih stanja i povreda nije dovoljno koristiti samo masažu već je potrebno uključiti i fizikalnu terapiju, ili se konsultovati sa stručnjacima iz različitih oblasti medicine kako ne bi došlo do težih posledica nelečene povrede.

U sportskoj masaži koriste se različite manualne tehnike koje variraju od svoje brzine i dubine pritiska i dela šake koji koristimo (dlan, prsti, podlaktica). Pre napora obično se rade brzi i površinski pokreti, a sve sa ciljem da zagrejemo mišiće, smanjimo napetost i tako dopremimo nove količine krvi radi povećanja učinka sportiste.

Posle napora masažu obično radimo neposredno posle događaja, obično je to lagana, bez dubokog pritiska masaža, koja ima za cilj da opusti napete mišiće, da ubrza otklanjanje štetnih metabolita iz tkiva i smanji otok i upalu mišića. Može se izvoditi parcijalno, samo na delovima tela gde za to ima potrebe, npr. masaža nogu kod trčanja na duže staze.

Duboka masaža mišića lista

Koliko često ići na sportsku masažu?

Masaža za održavanje se izvodi najmanje jednom nedeljno dok je sportista u trenažnom procesu. Najčešće masiramo leđa i noge sa ciljem da opustimo i toniramo mišiće koji se najviše koriste, ali to sve zavisi od specifičnih pokreta koje određeni sport nosi sa sobom . Ovde koristimo dublji pritisak i trudimo se da rastresemo mišiće. Svakako ćemo tempo i vrstu sportske masaže prolagoditi stadijumu vašeg treninga i trenutnim potrebama tela.

Sportsku masažu bismo preporučili kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima da bi poboljšali svoje rezultate, da bi smanjili rizik od povrede i da bi se bolje osećali, jer je oporavak od fizičke aktivnosti isto bitan kao i sam trening, a sve je to deo istog trenažnog procesa. Da biste stvarno otključali svoje potencijale i trenirali na bezbedan način, bez povreda, pročitajte ovaj tekst. U njemu ćete naći pregršt korisnih informacija i najnovijih doktrina u sportskoj medicini koje sami možete sprovesti u cilju prevencije sportskih povreda.

Svoj termin za sportsku masažu zakažite online klikom na ovaj link, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Vidimo se na masaži. 🙂

Komentari

komentara