AROMATERAPIJA

20 Apr | Masaža | Marko Ćurčić

Aromaterapija

Aromaterapija kao deo velnes programa predstavlja upotrebu aromatičnih komponenti biljaka, najčešće eteričnih ulja, u terapeutske ili u svrhe relaksacije. Još 3000 godina p.n.e. Egipćani su koristili aromatične biljke u medicinske i kozmetičke svrhe (ko god je bio na odmoru u Egiptu zna da na svakih 5 metara na Bazaru vas uvlače u radnje sa mirisima), dok koreni aromaterapije potiču od početaka korišćenja lekovitih biljaka iz Ajurvedske (indijske) medicine. Poslednjih godina smo svedoci sve veće primene ove drevne veštine u tretiranju problema modernog doba sa velikom efikasnošću.

Najčešći oblik primene aromaterapije je kroz eterična ulja (aromaterapisjka ulja) koja mogu imati terapeutsko, sedativno i energetsko dejstvo. Dejstvuju preko mirisa i receptora u nosu, aktiviranjem limbičkog sistema (emocionalog centara u mozgu). Samim tim deluju na emocije i raspoloženje čoveka.

Takođe ulje koje se absorbuje preko kože može dospeti i u cirkulaciju i samim tim delovati i na nivou unutrašnjih organa. Aromaterapijska ulja imaju široku primenu u medicini, parfimeriji, industriji hrane, jer imaju višestruko povoljno dejstvo na ljudski organizam.

U zavisnosti od izbora eteričnih ulja mogu imati sedativno, antidepresivno, analgetsko, antialergijsko, imunostimulativno, antireumatsko, kao i antiseptično dejstvo, delujući na brojne mikroroganizme…

Aromaterapija- metode primene

  • Aromalampe u koje se ukapa određen broj kapi nekog eteričnog ulja. Mogu se koristiti ciljano, npr. lavanda za otklanjanje anksioznosti i nesanice ili prema sopstvenim mirisnim afinitetima klijenta.
  • Difuzeri koji imaju prednost u odnosu na aromalampe, jer raspršuje nezagrejana i neizmenjena eterična ulja u vazduh.
  • Inhalacije: Ulja se inhaliraju tako što se u pola litre ključale vode, ubaci 1-4 kapi eteričnog ulja (ulje origana ima antiseptična svojstva). Ovaj način Aromaterapije se najčešće primenjuje zimi, kada su najčešće respiratorne infekcije.
  • Kupke koje se prave tako što se određeno eterično ulje rastvori u podlozi (bažičnom ulju) i ova smeša ubaci u napunjenu kadu. Takođe, ovome se može dodati i morska so, koja ima detoksificirajuća svojstva. Kupka može biti relaksirajuća (29-34 stepena), dobro je dodati eterično ulje lavande ili žalfije. Okrepljujuće kupke (19-24 stepena) koje stimulišu, okrepljuju i razbuđuju (ruzmarin, eukaliptus, menta…).

Aromaterapijska masaža

Najčešće primenjivana metoda aromaterapije jeste svakako aromaterapijska masaža. Eterična ulja se u aromaterapijskoj masaži primenjuju razblažena u neutralnom (baznom ulju), jer primenom direktno na koži mogu izazvati iritaciju (lavanda se može primenjivati direktno).

Aromaterapijska masaža predstavlja kombinaciji terapijskog dodira kroz masažu i mirisa, što ima okrepljujuće dejstvo na telo i dušu. Deluje blagotvorno na kožu, zglobove, mišiće, cirkulaciju, emocije, smanjuje efekte stresa, opušta i podiže raspoloženje…

Aromaterapijska masaža Zrenjanin

Efekti aromaterapijskih ulja

  • Relaksirajuće dejstvo ima lavanda, kamilica, geranijum
  • Analgetski efekat (smanjenje bola) ima tamjan, crni biber, menta
  • Za podizanje energije ruzmarin, muskatni orah
  • Za dekongestiju (olakšanje začepljenja) se primenjuju bor, eukaliptus, čajevac.
Eterična (aromaterapijska) ulja

Aromaterapijsku masažu treba izbegavati kod određenih infektivnih promena na koži, ukoliko je osoba osetljiva ili alergična na određene mirise, kao i tokom trudnoće i dojenja (zato što prodiru u cirkulaciju). Sama aromaterapijska masaža predstavlja spoj aromaterapije i masaže. Masaža je vrlo blaga do umerena, relaksirajuća, spora, sa dugim, opuštajućim pokretima…

Kako izgleda aromaterapijska masaža

Pre same aromaterapijske masaže terapeut se kroz razgovor, a i kroz popunjavanje upitnika pre same masaže, upoznaje sa opštim stanjem vašeg organizma, navikama i eventualnim tegobama koje imate da bi namesitio izbor eteričnih ulja koje će vam najbolje pomoći u otkljanjaju trenutnih problema. Svakako da možete birati mirise eteričnih ulja po sopstvenom afinitetu. Ambijent za aromaterapijsku masažu je jako bitan, jer ovim tretmanom uključujemo sva čula.

Na prvom mestu aromaterapijska masaža utiče na čulo mirisa preko izbora ulja za masažu. Takođe može se aromatizovati i sam ambijent aromalampom ili difuzerom. Prostorija treba da je pastelnih boja ,sa opuštajućom muzikom, uz obezbeđen mir i tišinu tokom same aromaterapijske masaže (osim ukoliko Vi želite da pričate). Važno je da mirisi eteričnih ulja budu prilagođeni vašim mirisnim afinitetima, ali i da budu pravilno odabrani kako bi vam pomogli u rešenju trenutnih tegoba koje osećate. U suprotnom, efekat aromaterapijske masaže može biti umanjen. Ukoliko ste novi u čudesnom svetu masaža i ne znate šta da očekujete, pročitajte ovaj tekst.

Svoj termin za Aromaterapijsku masažu zakažite online klikom ovde, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Vidimo se na masaži!

Komentari

komentara