Celulit nestaje uz pomoć našeg programa!

25 Jul | Masaža,Oblikovanje tela | Marko Ćurčić

Celulit i pomorandzina kora

Noćna mora skoro svake žene današnjice je celulit! Statistička istraživanja pokazuju da 90% žena ima neki oblika celulita. On predstavlja više kozmetički, nego zdravstveni problem, ali ipak zadaje glavobolju. Pravu boljku predstavlja u periodu letnjih meseci, kada se nosi manje garderobe, pokazuje više kože, pa je samim tim i celulit je vidljiviji.

Šta je celulit?

Celulit je želatinozna materija, sačinjena od kapljica masnoće, vode i otpadnih produkata ćelijskog metabolizma. Nalazi se neposredno ispod kože u vezivnom tkivu. Vremenom može da vrši pritisak na okolno zdravo tkivo i ne dozvoljava normalnu i redovnu razmenu materija u organizmu. Ono što je karakteristično za celulit jeste da ga imaju češće žene, nego muškarci, zbog razlike u građi potkožnog masnog tkiva.

Kako celulit nastaje?

Postoji više uzroka nastanka celulita. U osnovi svih je nezdrav način života. Loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti, nedovoljan unos tečnosti, pušenje, alkohol, dugo sedenje, napetost, stres, hormonalna terapija…Svi ovi faktori utiču na pojavu cirkulatornih i hormonalnih poremećaja, a samim tim i do pojave celulita. Celulit se najčešće pojavljuje na butinama i glutealnoj regiji, ali ga može biti i na listovima, stomaku i rukama.

Kako odrediti stepen celulita ?

Svako od nas može proveriti da li ima celulit jednostavnim štipanjam kože, mada se u nekim stadijumima može uočiti i golim okom. Radi lakše procene stepena celulita koristi se „Pinč“ test sa kojim se procenjuje 5 stadijuma. Izvodi se tako što se posmatra koža koja je uštinuta palcem i kažiprstom.

  1. Ako se ne vidi izgled pomorandžine kore „Pinč“ test je negativan (stadijum 0);
  2. „Pinč“ test je pozitivan a ne postoji izgled pomorandžine kore pri stajanju i ležanju (stadijum 1);
  3. Postoji izgled pomorandžine kore pri stajanju ali ne i pri ležanju (stadijum 2);
  4. Postoji izgled pomorandžine kore i pri stajanju i pri ležanju (stadijum 3);
  5. Postoji bol pri izvođenju testa (stadijum 4).

Celulit i pomorandzina kora

Iz čega se sastoji anticelulit program?

Anticelulit program pre svega predstavlja promenu  nezdravog načina  života.  Da  bi  to  postigli neophodno  je  da  sve  one  faktore  koji uzrokuju celulit eliminišemo ili promenimo.

Ishrana mora  biti  bogatija  voćem  i  povrćem  jer  ono  sadrži  hranljive  i  zaštitne supstance  koje  obezbeđuju  normalno  i  redovno pražnjenje creva. Od mesa ribe, zatim biljna ulja, med, jogurt… Iz ishrane treba  izbaciti  meso  (naročito  svinjsko),  životinjske  masti,  so,  šećer,  belo brašno, kafu, gazirana pića, alkohol i sve veštačke i hemijske proizvode.

Anticelulit program dalje obuhvata i detoksikaciju organizma, odnosno izbacivanje štetnih materija kroz bubrege, creva i kožu. To se postiže pravilnim disanjem, zdravom ishranom, vežbama disanja i masažom. Takođe, preporučujemo i saunu kao vid detoksikacije organizma. Više o tome kako nam sauna pomaže u detoksikaciji pročitajte klikom ovde

Fizička aktivnost povezuje sve predhodno navedene aspekte zdravog života. Ona mora biti izbalansirana prema potrebama i stanju klijenta. Vežbanjem se ubrzava cirkulacija, poboljšava tonus mišića, zateže koža i ubrzava proces eliminacije celulita.

Anticelulit masaža predstavlja veoma bitan deo anticelulit programa. Ona se razlikuje od ostalih vrsta masaža po tome što su joj pokreti brži i grublji, a akcenat se stavlja na zagrevanje i trenje tkiva. Sastoji se od više etapa. Prva obuhvata pripremu kože za masažu odgovarajućim pilingom. Zatim se radi limfna drenaža stomaka i ručna masaža zahvaćenih regija na nogama. Takođe, anticelulit masaža obuhvata kombinaciju vakuum masaže, ultrazvučne terapije i svakog drugog dana maderoterapiju (popularno zvana masaža oklagijama, kako to izgleda možete saznati ovde).  Po završetku masaže, na tretirane regije se aplikuje veoma efektivan termo gel sa folijom.

Maderoterapija butine

Bitno je znati određena pravila u vezi sa anticelulit masažom:

  • Anticelulit masaža se radi 10 dana uzastopno, najčešće u 3 serije i sa njom se počinje prvog dana nakon menstruacije (hormonalni status u prvoj polovini ciklusa olakšava izlučivanje vode).

  • Anticelulit masaža ne treba da nepodnošljivo boli i da ostavlja posledice kao što su podlivi i modrice. Jak bol ne znači bolji učinak. Normalno je osetiti prijatan bol u prva 3,4 tretmana.

  • Sa anticelulit masažom ne treba početi mesec dana pred more, jer tretmanima celulit prvo izbija na površinu, pa se iz tog stanja sanira.

  • Tokom tretmana savetuje se dovoljan unos vode , kao i biljnih čajeva od peteljki trešanja, višanja, peršuna ili kukuruzne svile koji podstiču proces drenaže.

Celulit predstavlja složen problem, ali pridržavajući se opisanog anticelulit programa, moguće je ga se rešiti. Preduzmite prvi korak, prošetajte do Physio Spa centra i zakažite svoj besplatan pregled! Samo zajedničkim snagama ga možemo pobediti.

Komentari

komentara