„Baš bi mi prijala profesionalna masaža, ali nemam pojma šta da očekujem.“ Ukoliko i vas muče ovakva pitanja ovaj tekst je za Vas!

Često dobijamo razna pitanja od klijenata u vezi profesinalne masaže, pa sam rešio da napišem mali priručnik na temu: „Sve što ste hteli da znate o profesionalnoj masaži, ali niste imali koga da pitate“. Nadam se da ću odgovoriti i na vaša pitanja, jer čim ste nabasali na ovaj tekst znači da želite da uplovite u čudesni svet masaža, ali bi želeli najpre da se raspitate o čemu se tu radi…

1. Šta možete očekivati na prvoj profesionalnoj masaži?

Najpre će vas dočekati stručno i ljubazno osoblje koje će se individualno posvetiti Vama. Pri prvom dolasku, a i pri kasnijim posetama ukoliko je došlo do promene zdravstvenog statusa, obično se popunjava upitnik koji obuhvata generalije i osnovne podatke o Vašem medicinskom stanju. Prosečno trajanje masaže celog tela je oko 60min( mada postoje i masaže od 90min i više),  dok pacijalne masaže traju od pola sata do sat vremena.

2. Kako se pripremiti za odlazak na prvu masažu?

Najbolje je obući nešto što je jednostavno skinuti i u čemu ćete se osećati prijatno nakon masaže. Pre masaže fizioterapeut će vam reći koji deo tela morate osloboditi odeće, a zavisno od vrste masaže za koju ste se odlučili. Ni u jednom trenutku nemojte trpeti neugodnost (bilo koje vrste) ili bol jer od toga zavisi efekat masaže. Osim kvalifikacije terapeuta, važan je i način komunikacije koji ostvarujete, kao i osećaj poverenja jer ipak je vaše zdravlje u „terapeutskim rukama“.

3. Koju masažu odabrati?

Odabir masaže zavisi od vaših očekivanja i stanja organizma. U zavisnosti da li želite da postignete relaksaciju, povećanje pokretljivosti ili smanjenje bolova, konsultovaćete se sa Vašim fizioterapeutom i izabrati neku od širokog asortimana masaža koje nudimo: http://www.physiospa.rs/cenovnik/

4. Da li je profesionalna masaža bolna?

Masaža ni u jednom trenutku procesa ne sme boleti (masaža vezivnih tkiva je izuzetak). Naravno da se mali osećaj boli može javiti ukoliko je mišić jako napet, ali svakako ta bol treba biti minimalna (mnogi to definišu kao prijatna bol), a Vaš terapeut će u konsultaciji sa vama individualno prilagoditi pritisak u toku tretmana. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekat- dolazi do grčenja tretiranog mišića kao i mišića koji ga okružuju, a ponekad se i čitavo telo zbog bola grči, pa krajnji rezultat može doprineti pogoršanju stanja (patološka upala tkiva). Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sledeći dan osećate bolove u mišićima najverovatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vreme nije koristio nakon povećane stimulacije reaguje fiziološkom upalom što je sasvim normalna pojava koja nestaje nakon 48- 72 sata.

5. Da li ići u saunu pre ili posle masaže?

Tretman u sauni je moguće kombinovati sa masažom i najbolje je otići prvo u saunu, pa na masažu jer se na taj način postiže dvostruko veći efekat. Sauna ima tonizirajući uticaj: ublažava umor, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, ubrzava cirkulaciju i izbacivanje toksina iz organizma, deluje stimulativno na psihu i poboljšava raspoloženje tako da će naknadna masaža samo povećati nabrojane efekte.

6. Kod kojih stanja se NE primenjuje masaža?

Masaža je kontraindikovana u slučajevima kada bi mogla pogoršati stanje organizma, uzrokovati neželjenu destrukciju tkiva ili širenje bolesti. Malignitet, tromboza, aterosklerotski plakovi ili infekcija tkiva mogu se proširiti masažom.

Apsolutne kontraindikacije za masažu uključuju:

-duboku vensku trombozu,

akutne infekcije,

-krvarenje i sveže, otvorene rane.

Relativne kontraindikacije za masažu uključuju:

-nedovoljno zaraslo tkivo,

-osetljivu kožu,

-kalcificirana meka tkiva,

-transplante kože,

-atrofičnu kožu,

-upaljeno tkivo,

-malignitet (karcinomi),

-upalne mišićne bolesti.

7. Koliko često da idem na profesionalnu masažu?

Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja na koje Vam nažalost možemo dati samo nepotpun odgovor. Učestalost dolazaka zavisi od stanja organizma. Vaš fizioterapeut će nakon masaže i razgovora sa Vama najbolje proceniti i preporučiti Vam optimalno vreme i učestalost dolazaka. Generalna preporuka je odlazak jednom mesečno ukoliko želite da postignete relaksaciju, unepredite svoje zdravlje i generalno radite na blagostanju vašeg duha i tela.

Ukoliko imate još nekih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju, a u međuvremenu pročitajte naše tesktove na temu:

Kako mi masaža može pomoći u borbi sa stresom?

Koji su efekti masaže?

Svoj termin za masažu zakažite online klikom na ovaj link, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1.

Vidimo se na masaži. 🙂