Pravilno i bezbedno trčanje

14 Oct | Sportske teme | Marko Ćurčić

Trčanje na otvorenom

Trčanje. Aktivnost koja pogađa sve delove tela i nosi sa sobom veliki broj pogodonosti, o kojima ste mogli da čitate u prethodnom tekstu (4 razloga zašto da trčite). Uz sledećih par saveta pripremite sebe da izvučete maksimum iz trčanja.

Podloga za trčanje

Iako je uvek najbolje trčati na tartan stazi, nekada ste ograničeni izborom podloge za trčanje. Travnate površine i mekana zemlja su odlična alternativa, pogotovo ako ste ponovo počeli sa aktivnostima nakon preloma ili uganuća. Ako živite kraj mora i peščanih obala, i imate žarku želju da simulirate filmske scene o trčanju na plaži, gledajte da to radite gde je pesak vlažniji i tvrđi, kako biste izbegli povrede. U slučaju da trčite po asfaltiranom putu kuda prolaze automobili, trčite u susret saobraćaju, kako bi vas vozači primetili.

Patike za trčanje

Od današnjeg velikog broja različitih patika u ponudi može da zaboli glava. Međutim, odabir može da bude izuzetno lak ukoliko obratite pažnju na ovih par stvri. Ako Vam više odgovaraju kraće, sprinterske staze i iz tog razloga trčite na vrhovima prstiju, birajte patiku čiji je đon ojačan na prednjoj strani. Sa druge strane ako trčite po neravnom terenu, treba Vam dublja patika kako bi skočni zglob bio zaštićen. Ali ukoliko znate da imate ravno stoplao, birajte patiku sa podignutim unutrašnjim delom kako bi Vam stoplao bilo u odgovarajućem položaju.

gallery-1468861540-womens-running-shoes

Zagrevanje i istezanje kao početak i kraj trčanja

Bilo da ste se oduvek bavili sportom ili se tek sada upuštate u taj svet, sigurno ste čuli da se pre bilo koje aktivnosti treba istegnuti. To i nije u potpunosti tačno. Istezanje se radi samo ako imate već postojeću povredu, ali ukoliko ste zdravi može biti i kontraporduktivno. Bolja varijanta je dinamičko zagrevanje u vidu visokog podizanja kolena ili zabacivanje nogu unazad. Ovim ćete opustiti mišiće i samo trčanje će Vam biti efikasnije. Tek na kraju trčanja, ukoliko osetite zatezanje mišića treba dobro da se isteglite. Sve poplarnije istezanje na kraju trčanja i vežbanja uopšte je samomasža. O tome detaljnije možete pročitati u našem tesktu: Samomasažom do zdravlja, a ako ste pristalica tradionalnijih metoda istezanja više inofrmacija možete naći ovde.

istezanje primeri

Uzimajući u obzir prethodne savete, na dobrom ste putu da Vam trčanje postane uživanje, a ne obaveza. Da bi tako i ostalo, morate da naučite da osluškujete svoje telo. Osećaj napetosti i bola u mišićima su samo znaci da vam se nakuplja mlečna kiselina u telu. U ovim slučajevima trčanje i masaža idu ruku pod ruku. Redovnim odlaskom na sportsku ili duboko-tkivnu masažu, podstaći ćete cirkulaciju i ove neprijatnosti će pre proći. Na ovaj način ćete sprečiti i oštećenja zglobnog aparata, na čemu će Vam telo biti zahvalno u budućnosti.

Svoj termin za sportsku masažu zakažite online klikom na ovaj link, ili nas pozovite na 063466414.

Mi vas čekamo u hotelu Vojvodina Zrenjanin, nivo -1. Vidimo se na masaži. ?

Komentari

komentara